Aliağa Belediyesi Aigai Kazılarına 2024 Yılında Destek Verecek
Antik çağda “Aiolis Bölgesi” olarak anılan, İzmir’in kuzeyini kapsayan bölgenin değerli antik kentlerinden Aigai’de 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılar, 2020 yılından bu yana Aliağa Belediyesi tarafından destekleniyor. Hizmet protokolü imzalanan Aliağa Belediyesi, Aigai’deki arkeolojik kazı sponsorluğunu 2024 yılında da sürdürecek.
Aliağa Belediyesi, Manisa idari sınırları içerisinde olmasına rağmen coğrafi yakınlığı ve ulaşımı ile Aliağa coğrafyasının bir modülü olan Aigai Antik Kenti’nde 2020 yılından bu yana bilimsel çalışmalara destek veriyor. M.Ö. 8. yüzyıldan kalma, Aliağa yakınlarındaki Yunt Dağı’ndaki Köseler Köyü’nde yer alıyor.
Aliağa-Manisa sınırında yer alan ve halihazırda yılda 15 bin tarih ve arkeoloji meraklısının ziyaret ettiği Aigai Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazıların desteklenmesini içeren protokol, Aliağa Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında imzalandı. Turizm Müdürlüğü ve Aigai Kazı Müdürlüğü. Aliağa Belediye Başkanlığı’nda düzenlenen protokol imza töreninde; Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve Aigai Arkeolojik Kazı Lideri, Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin katıldı.
Başkan Serkan Acar, “Aigai Bizim İçin Çok Önemli”
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aigai’nin Aliağa’nın da dahil olduğu bölgenin çok değerli bir tarihi ve arkeolojik merkezi olduğunu belirterek, “Aigai, Aliağa ile aynı coğrafyada yer alan, tarihi ve kültürel bağları olan, Aliağa ile etkileşim içinde olan bir antik kenttir. ve çevresi tarih boyunca şehir. 2020 yılından bu yana Aigai kazılarına destek veriyoruz. Tarih ve doğa turizmini canlandırmak, köy ve mahallelerimizin ekonomisini güçlendirmek, ülkemize tanıtım ve ekonomi anlamında katkı sağlamak istiyoruz. Protokolümüzü 2024 yılına kadar uzatarak arkeolojik kazılara desteğimizi sürdürüyoruz. Bu ortak hizmet protokolünün Aliağa’mıza ve ülkemize değer katmasını diliyorum. “İyi şanslar” dedi.
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Aigai Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazıların ve sponsorluk desteğinin değerinden bahsetti. Sudak, Aliağa Belediyesi’ne Aigai’ye gösterdiği ilgi ve devam eden destekten dolayı teşekkür etti.
Prof. Dr. Sezgin, “Maddi ve Manevi Desteği Çok Güçlü”
Aigai Kazı Lideri Prof. Dr. Yusuf Sezgin de Aigai arkeolojik kazılarına verdiği destekten dolayı Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a teşekkür etti. Sezgin, “Bu destek sadece maddi bir destek değil, aynı zamanda yanımızda hissettiğimiz çok güçlü bir manevi destektir. Bu parayla ölçülebilecek bir şey değil. Bugünkü idari sınırlar farklı olabilir ama Aigai, Aiolis’in bir modülüdür. Aiolis’in başkenti aslında Aliağa’dır. Aigai Antik Kenti bölgemizin turizmine ve ülkemizin tanıtımına değerli katkılar sağlayacak. Aliağa Belediyesi’nin kültürel mirasa ve bilimsel çalışmalara büyük bir heyecanla destek vermesi bizim için çok değerli. Size çok teşekkür ediyoruz dedi.
Aigai Antik Kenti
Aliağa’ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Aigai, Herodot’un “Aiolis bölgesi” olarak adlandırdığı Batı Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Kayalık bir tepe üzerinde çevreye hakim bir konumda yer alan kentin tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kentin MS 17 yılındaki depremde büyük hasar görüp onarıldığı, Helenistik dönemde önemli bir ticaret merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Kazı çalışmaları 2004 yılından bu yana Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin başkanlığında yürütülmektedir. Duvarları arazinin durumuna göre inşa edilen Aigai Antik Kenti’nde, surların içindeki üç katlı agora ve bu yapıyı destekleyen duvarlar, parlamento binası, teras duvarlı stadyum gibi muhteşem kalıntılar bulunmaktadır. tiyatro ve Demeter Tapınağı. Antik kenti yılda 15 bine yakın arkeoloji ve tarih meraklısı ziyaret ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı