Kaynana korkusunun bilimsel dayanağı olduğunu biliyor muydunuz?
Kayınpederlerle uygun ilişkilerin baş belası olduğu bir sır değil. Ancak bu rahatsızlık hissi çok arttığında ortaya ‘pentherafobi’ olarak bilinen bir fobi ortaya çıkar. Detaylar için buraya gelin…?
Kaynak:https://www.fearof.net/fear-of-your-m…
Kayınvalidelerle uygun şekilde uzlaşmanın zor olduğu bir sır değil. Ancak bu rahatsızlık hissi çok arttığında ‘pentherafobi’ olarak bilinen bir fobi ortaya çıkar.
Pentheraphobia, ‘kayınvalidesine karşı güçlü bir hoşnutsuzluk veya korku hissetmek’ olarak tanımlanır. Bu tanımada, birçok kişi kolayca başlarını sallayabilir ve “Evet, bende var” diyebilir. Bununla birlikte, penterafobi abartılı veya mantıksız bir korku olarak kabul edilir.
Bu fobinin belirli nedenleri vardır. Olumsuz yaşantılar, travmatik yaşantılar ve bu yaşantıların sık sık tekrarlanması fobinin gelişmesine neden olabilir.
Genetik, birçok akıl sağlığı durumunda rol oynar ve bazı tıp uzmanları, fobilerin bu durumda bulaşabileceğine inanır. Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da fobinin öğrenilmiş bir davranış olabileceğidir.
Bir kişinin beyin kimyası dengesiz olduğunda, rastgele bir kimyasalın çok fazla veya çok az olması, bunun birçok olumsuz etkisi olabilir. Fobiler de bu durumu tetikleyebilir.
Kayınvalidenizin yanında olduğunuzda veya onu düşündüğünüzde ortaya çıkan korku, panik, kaygı, aşırı terleme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler fobiyi işaret eder.
Penterafobi tedavisi için pek çok yöntem vardır. Bunlardan biri bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi türünde hastalar, kaygılarını daha iyi anlamak ve bunlarla başa çıkmak için gerekli araçları ve süreçleri öğrenirler.
İlaçlar genellikle fobiler için önerilen birincil tedavi yöntemi olmasa da, özellikle başka bir tedavi biçimiyle birleştirildiğinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.