Kirişci’den 81 ile “su seferberliği” mektubu
arım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 81 ilin belediye liderlerini mektupla 4 Aralık Dünya Su Kayıpları Günü’nde başlatacakları “Su Verimliliği Seferberliği”ne ve 5-6 Aralık’taki “Belediye Su Kayıpları Etkinliği”ne davet etti.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya nazaran, Kirişci, belediye liderlerine gönderdiği mektupta, canlı ömrün devamının, kâfi ve pak su kaynaklarının korunmasına bağlı olduğunu bildirdi.
Kirişci, su kaynaklarının faal halde idaresi, korunması ve sürdürülebilirliğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla ilan ettiği hedeflere ulaşmalarında büyük önem taşıdığını kaydetti. Su stresi altındaki Türkiye’de atılması gereken tesirli adımlar konusunda belediyelere büyük misyonlar düştüğünü vurgulayan Kirişci, şu tabirleri kullandı:
“Ülke genelinde ortalama su kaybının yüzde 33,54 olduğu göz önüne alındığında, Bakanlıkça yayımlanan mevzuat çerçevesinde acil tedbir alınması ve belediyeler tarafından bu oranın yüzde 25 düzeyine düşürülmesi gerektiği ortadadır. Bunu sağladığımızda 10 milyon nüfuslu bir kentin bir yıllık su muhtaçlığının karşılanabileceği öngörülmektedir. Belediyelerimizin, şebekelerdeki kayıpların önlenmesi, kaynakların korunması, gelir getirmeyen suyun azaltılması, yağmur suyu hasadıyla arıtılmış atık suların yine kullanılması bahislerinde yürütecekleri çalışmalar, yerleşim ünitelerimizin su bütçesinin sürdürülebilirliğine büyük katkı sağlayacaktır. Bu önlemler sayesinde hem ekolojik sistemin korunması hem de ekonomik kayıpların önlenmesi mümkün hale gelecektir.”
Bakanlıkça 4 Aralık Dünya Su Kayıpları Günü’nde “Su Verimliliği Seferberliği” başlatılması kararının alındığı bilgisini veren Kirişci, yürütecekleri çalışmalarla su tüketen her kesimden vatandaşa ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Kirişci, Türkiye’nin kaynaklarının korunmasına yönelik “suda sıfır israf” prensibiyle hayata geçirecekleri çalışmalarda, belediyelerin bugüne kadar olduğu üzere bundan sonra da yanlarında olacaklarından hiçbir kuşkuları bulunmadığının altını çizdi.
“Belediye Su Kayıpları Etkinliği” 5-6 Aralık’ta düzenlenecek
Açıklamada verilen bilgiye nazaran, “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” programlarının içme-kullanma suyu sektörü bileşeni altında “Dünya Su Kayıpları Günü-Belediye Su Kayıpları Etkinliği” düzenlenecek. Tarım ve Orman Bakanlığı Su İdaresi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde, 5-6 Aralık’ta Türkiye Belediyeler Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenecek aktiflik, Bakan Kirişci ve Türkiye Belediyeler Birliği Lideri Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilecek. Belediye başkanları da etkinliğe davet edildi.
Türkiye’de birinci kere bu derece kapsamlı biçimde düzenlenecek programda, belediyeler ortasında deneyim ve bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla “su kardeşi belediyelerin” ilanı, Türkiye’nin su varlığı ve değişen iklim şartları nedeniyle gelecek yıllarda kaynaklarından beklenen değişimler, ülkedeki su kayıplarının denetimine ait yasal altyapının, performans kriterlerinin ve yönetimlerce yürütülen çalışmaların sürdürülebilirliği ve gibisi hususların değerlendirildiği panel gerçekleştirilecek.
Ayrıca sürdürülebilir su kaybı idaresi, denetimsiz su tüketimlerinin önlenmesi, izole alt bölgeler oluşturulması, hidrolik model ve otomasyon sistemleri kullanımının kıymeti, sızıntı denetimine ait saha çalışmaları ve gibisi teknik sunumların yer aldığı çalıştay düzenlenecek. Güzel uygulama örneklerinin, teknik ve teknolojilerin paylaşıldığı fuar da kapılarını açacak.
“Suda sıfır israf” temasıyla yola çıkılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında düzenlenen Belediye Su Kayıpları Etkinliği’nin, değişen iklim koşulları ve gelişen gereksinimlerin karşılanması faktörleri de dikkate alınarak, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması istikametinde yürütülecek çalışmalara hizmet etmesi hedefleniyor.
Su kayıp oranı yüzde 33,54
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Su Verimliliği Seferberliği”ni içme-kullanma suyu, tarım ve sanayi başta olmak üzere yüksek su tüketimine sahip bölümlerde ve kişisel su kullanımlarında suyun verimli ve sürdürülebilir halde kullanılmasına yönelik farkındalığın artırılması ve su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla başlattı.
2014’te yayımlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği gereği büyükşehir ve il belediyeleri su kayıplarını 2023’e kadar en fazla yüzde 30, 2028’e kadar ise en fazla yüzde 25 düzeyine, diğer belediyeler su kayıplarını 2023’e kadar en fazla yüzde 35, 2028’e kadar en fazla yüzde 30, 2033’e kadar ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirmekle yükümlü hale gelmişlerdi.
Türkiye genelinde, geçen yıl içme ve kullanma şebekesine giren su ölçüsü yaklaşık yıllık 6,22 milyar metreküp oldu. Bu suyun yıllık 2,09 milyar metreküplük kısmı kullanıcılara ulaşamadan kaybolurken içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki 2021 su kayıp oranı yüzde 33,54 olarak hesaplandı.
Bunun yanı sıra faturalandırılmamış müsaadeli tüketimleri de içeren gelir getirmeyen su oranı yüzde 38,67 olarak belirlendi. Gelinen basamakta, Türkiye’de 2015’te yüzde 39 olan su kaybı oranı ortalaması, yürütülen çalışmalar sonucunda 2021’de yüzde 33,54 seviyesine düşürüldü.
Su kaybı oranı ortalamasının yüzde 25 seviyesine düşürülmesi halinde bugün elde edilebilecek su kazanımı Ankara’nın bir yıllık su muhtaçlığına karşılık geliyor. Gelişmiş ülkelerde su kaybı oranları yüzde 8 ila 24 aralığında seyrediyor. Hasebiyle Türkiye için kesin amaç yüzde 10 düzeylerine ulaşılması olarak belirlendi.