Rusya’nın Kuzey Akım’a yaptığı sabotajla ilgili bağımsız araştırma talebi BMGK’den geçmedi
BİRLEŞİK Rusya’nın Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajın “bağımsız soruşturma komisyonu” tarafından soruşturulmasını talep eden karar taslağı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) geçmedi.
Rusya’nın talebi üzerine BMGK’da oylamaya sunulan karar taslağı 3 evet oyu (Rusya, Brezilya ve Çin) 12 çekimser oyla reddedildi.
Kabul edilmesi için BMGK’nın 15 üyesinden 9 “evet” oyu alması gereken yasa tasarısı, BM Genel Sekreteri’nden “uluslararası niteliklere sahip bağımsız bir soruşturma komisyonu” kurulmasını talep ederken, soruşturmanın sabotajı kapsamlı bir şekilde soruşturmasını şart koştu. , şeffaf ve tarafsız bir şekilde.
Sabotajın faillerini, teşvikçilerini, organizatörlerini ve ortaklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan yasa tasarısı, tarafsız ve uluslararası kabul görmüş uzmanların atanmasını talep etti.
Tasarı, BM Genel Sekreterinin sonuçları 30 gün içinde bildirmesini gerektiriyordu.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya oylama öncesi yaptığı konuşmada, Danimarka, Almanya ve İsveç’in Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik sabotaj soruşturmalarının “şüpheli” olduğuna işaret etti.
Daha kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Nebenzya, “Değerli zamanımızı boşa harcıyoruz” dedi. uyardı.
Eylül 2022’de Kuzey Akım boru sınırlarında meydana gelen sabotaj, Rusya ile Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru sınırlarında büyük hasara yol açtı.